Публикацијата „Гласно за квир искуствата во македонското општество“ од денеска е достапна онлајн на македонски и албански јазик. Наскоро Еквалис започнува со спроведување на медиумска кампања базирана на 4-те приказни на личностите што се јавуваат како раскажува(ч)ки во оваа публикација, како и со аудио верзија на приказните. „Гласно за квир искуствата во македонското општество“ е публикација составена од 4 приказни на 4 припадниц(чк)и на ЛГБТИК+ заедницата, коишто се идентификуваат како геј, лезбејка, бисексуалка и трансродова
Здружението за едукативен развој Еквалис го отвора повикот за едукативната програма за феминистичка слем поезија којашто ќе се одржи од октомври 2020 до јануари 2021. Програмата има за цел да вклучи девојки и жени на возраст од 15 до 25 години коишто сакаат да творат, да креираат општествено ангажирана поезија, да испратат активистички пораки преку својата изведба и крајно да ги постават своите слем поетски творби во вистински физички простори коишто се поистоветуваат на женските
Здружението за едукативен развој Еквалис отвора повик за учесници на летната онлајн школа „Анти-дискриминАКЦИЈА- Младински активисти против дискриминацијата и промоција на еднаквост“. Летната школа е отворена за млади од 15 до 30 години од територијата на целата држава. Летната школа на Еквалис се организира во периодот кога едукацијата и подигнување на јавната свест за дискриминацијата е потребна повеќе од  било кога, а особено по укинувањето за Законот за спречување и заштита од дискриминација. Тематските модули
Еквалис работи на тоа да вклучи и мобилизира младите луѓе во Северна Македонија. Двајца од основачите на организацијата, Сања Михајловска и Ангел Димитриевски, ја опишуваат работата на организацијата сега, кога организацијата се адаптира на кризата од коронавирусот. Оваа статија е напишана во рамки на промотивниот напис за Еквалис од страна на European Endowment for Democracy, партнер и финансиски поддржувач на Еквалис. Ставовите во оваа статија се ставови на грантистот и не секогаш се официјално мислење

Annual Report 2019- Ekvalis

Posted by admin on  May 18, 2020

0
Category: English, News
Association for Educational Development EKVALIS through the 2019 Annual Report highlights: Educational programs Trainings and workshops Membership and public actions Networking, international affiliations and partnership activities in 2019 At the end of the report, we have made a provisional engagement in numbers and we are proud to announce than in 2019 Ekvalis through its activities engaged around 3000 people of which 418 direct beneficiaries and 2582 indirect beneficiaries.The report also includes inflow and outflow financial

Leave a Reply